Skip to content

Forbilleder er vigtige for ens valg i livet

Louise Lykke Ma, IT-konsulent og graduate i twoday

Louise skulle tage tilløb til de første tvivlsomme skridt ind i IT-branchen. De efterfølgende skridt tog dog fart, og det havde det første skridt også gjort, hvis Louise havde haft et kvindelige forbillede. 

Som en del af et graduate-program med en ligelig fordeling af mænd og kvinder er Louise optimistisk omkring, at branchen vil byde på flere kvindelige forbilleder i fremtiden.  

En vigtig udvikling ifølge Louise. Både i forhold til hvordan mangfoldighed medvirker til en stærk kultur, men også fordi hun selv har oplevet, hvordan et forbillede påvirkede hendes første uddannelsesvalg – sociologi. Et valg, der i dag har givet hende en god kombination af interesse for tech og mennesker, som netop hænger sammen, når der skal udvikles digitaliseringsprojekter. 

 

twoday

Mine egne fordomme blev en blokade for IT-vejen 

Nogle gange kan en tanke ligge og ulme i baghovedet længe, før man handler på den. Lidt ligesom ideen om at gå IT-vejen gjorde for Louise. En ide, Louise udskød af særligt én årsag: “Jeg så ikke mig selv som stereotypen på en introvert IT-nørd kun omringet af mænd.” 

Louise har altid vidst, at hun fagligt har været stærkest i matematiske og naturvidenskabelige fag, og flere af hendes nære relationer havde i den forbindelse nævnt, at hun med fordel kunne bruge hendes logiske sans i IT-branchen. Forslag hun reflekterede over, men ikke handlede på i første omgang.  

Da Louise skulle vælge fag på gymnasiet, blev det afgørende at komme på en linje, hvor der var nogen, hun personligt og socialt kunne spejle sig i. Louise valgte den samfundsfaglige linje, hvor hun oplevede, hvor meget et stærkt eksempel kan præge én i forhold til valg i livet.  

“Min samfundsfagslærer sagde til mig, at jeg var dygtig til sociologi. Jeg synes, hun var en fantastisk person og blev derfor meget inspireret af hendes ord og søgte ind på erhvervsøkonomi og sociologi på CBS”.  

Louise syntes, at studiet var spændende, men da bacheloren var afsluttet, stod hun tilbage med følelsen af ikke helt at vide, hvad hun konkret skulle bruge uddannelsen til. “Jeg manglede noget håndgribeligt, så jeg tog et halvt år på højskole for at blive klogere på, hvad jeg ville.”  

I den første tid på højskolen valgte Louise fag, der mindede om dem, hun havde haft på bacheloren. Men hurtigt blev hun igen bekræftet i, at det ikke var konkret nok for hende. “Jeg tænkte derfor, at det nu var tid til at prøve noget helt andet – og så var det, at jeg så mit snit til at finde ud af, om IT var vejen, hvor jeg kunne udfolde mine kompetencer”. 

Louise kom derfor på højskolens IT-linje, hvor hun denne gang, modsat gymnasiet, bar over med tanken om, at hun ikke passede ind som profil. “Jeg var den eneste pige på linjen, der sad med otte fyre og kodede. De ville kode typiske drengespil, og jeg ville kode et affaldssorteringsspil, som jeg var ret alene om”, fortæller Louise med et grin og tilføjer: “Men vi havde det sjovt sammen, og selvom jeg var ene kvinde og alene om, hvad jeg vil kode, havde jeg det godt med at holde fast i, hvad jeg ville. Det blev uden tvivl også nemmere for mig at lære at kode, fordi jeg valgte et projekt, der gav mening for mig.” 

En kvindelig rollemodel havde fået mig på IT-vejen noget før 

Højskolen blev stedet, hvor Louise fandt ud af, at hun både var god til at kode og synes, det var sjovt. Samtidig blev det afsættet for, at Louise nogle år senere fik afsluttet sin kandidat i Softwaredesign fra ITU.  

“Det havde uden tvivl været nemmere for mig at kaste mig ud i IT-faget noget før, hvis jeg havde haft nogle kvindelige forbilleder at spejle mig i – ligesom jeg havde i min samfundsfagslærer. Dem håber jeg, at der kommer flere af”, fortæller Louise, som er glad for i dag at være en del af twodays graduateprogram, som i år består 50/50 i forhold til mænd og kvinder.  

“Det er fedt at mærke, at twoday er stolte over at kunne stille op med kvindelige udviklere på deres projekter. Det betyder nemlig meget for mig at arbejde et sted med fokus på diversitet - det skaber mere dynamik og kreativt i et team”, fortæller Louise, der af samme årsag altid har spurgt ind til kønsfordelingen til de jobsamtaler, hun har været til. 

“Det havde uden tvivl været nemmere for mig at kaste mig ud i IT-faget noget før, hvis jeg havde haft nogle kvindelige forbilleder at spejle mig i.”

Louise Lykke - portræt

Kulturen er afgørende for valg af arbejdsplads 

Louise arbejder i dag som IT-konsulent i twoday på et projekt for Fiskeristyrelsen. Arbejdspladsen er ret ny for hende – men valget er velovervejet og med afsæt i klare værdier omkring, hvad der betyder noget for Louise.  

Det, der blev udslagsgivende for valg af arbejdsplads for Louise, var at komme et sted hen med et bredt spænd af kompetente kolleger - både erfarne og nyuddannede, og hvor der generelt er en god diversitet i alt fra alder, erfaringer, køn og baggrund. Kort sagt matchede kulturen i højere grad Louises personlige værdier - og så kunne hun få en inspirerende leder – endda en kvinde.  

“Jeg havde hørt godt om twoday fra tidligere medstuderende og fået et godt indtryk af kulturen i forhold til en lav hierarkistruktur og fokus på værdier som diversitet og frihed under ansvar.”, fortæller Louise, der senere fremhæver, at matchet med hendes kommende leder også blev afgørende for at takke ja til projektet.  

“Da jeg mødte min leder til samtalen, synes jeg, at hun var supersej og netop havde de kompetencer, som jeg gerne ser, at en leder har. Under hende kan jeg laver alt”, siger Louise med et smil.  

På projektet får Louise også komplekse tekniske udfordringer, son hun i høj grad er drevet af. Hun har blandt andet fået til opgave at få styr på en gammel server, der ikke har været vedligeholdt længe og hvor ny teknologi skal tilkobles. “Det har været sjovt at skulle finde hoved og hale i denne her black-boks, som ingen rigtig kendte til", fortæller Louise, der også fremhæver, hvordan hun har kunne koble teori fra studiet på opgaven.  

Teori, der stadig er dugfrisk hos Louise, der afsluttede sit studie i sommeren 2022. 

Når en god menneskelig forståelse og tech-kompetencer kan kombineres 

Der er intet, der er så skidt, at det ikke er godt for noget andet. Det gælder også for Louises bachelor i erhvervsøkonomi og sociologi, som har givet hende en masse teori om blandt andet stakeholder management og organisationsstruktur med i bagagen. Udover teorien fra studiet er det også et område, hun dykker ned i fritiden blandt andet gennem faglige podcast. 

“Min interesse for det menneskelige aspekt i sociologen skyldes nok også min personlighed. Jeg har i hvert fald hørt mine arbejdsgivere sige, at jeg kommer godt ud af det med alle og skaber en god stemning.” 

En anden egenskab, som Louise formår at bidrage med i et team, er at kunne berøre utalte emner på en behagelig måde - uden at træde andre over tæerne. “Det er nok en lidt medfødt egenskab – jeg har hvert fald siden barnsben været god til at argumentere for min sag, blandt andet når der var gode grunde til, at jeg skulle have en is”, fortæller Louise grinende. 

Kombinationen af de tekniske og menneskelige kompetencer ser Louise, at hun i fremtiden kunne få gavn af i en stilling med en god blanding af IT og ledelse. “Jeg har oplevet, at der er mangel på gode ledere som kan bygge bro mellem forretning og IT. Mange ledere har for lidt forståelse for det tekniske – og samtidigt kan man ikke bare gøre gode udviklere til ledere, for de er ikke nødvendigvis gode til mennesker. “  
Selvom Louise gerne på sigt vil arbejde med kombinationen af IT og ledelse, har hun ingen ønsker til nogen specifik titel, men håber på at kunne være et af de forbilleder hun selv manglede da hun skulle vælge studie. “Jeg tror på, man skal tage de muligheder, der opstår - og dem kender man jo ikke på forhånd. Lige nu er mit fokus på at blive så dygtig som mulig til mit tekniske arbejde, og det har jeg gode forudsætninger under med et godt arbejdsmiljø og tid til ting, der gør mig glad i fritiden”. 

Og apropos fritid, så går meget af Louises fritid med familie, venner og sportslige aktiviteter. Derudover har hun siden 2018 lavet frivilligt arbejde for Roskilde Festival, hvor hun i dag er blevet leder for et team, der analyser lokationsdata, som bruges som indsigt til næste års festival.  

Her får Louise både brugt sine tekniske og ikke mindst menneskelige kompetencer i forhold til at skabe sammenhold og fremdrift. “Det er et godt sted at begynde i forhold til at teste ledelse og Stakeholder Management af i praksis, ligesom jeg får testet det lidt af i min andelsforening som bestyrelsesformand”. Her har Louise også fået den ledende rolle lidt naturligt, da hun var en af dem i bestyrelsen, der kendte foreningen bedst. Her er Louises vigtige opgave at tage godt imod nye beboere og få dem til at føle sig godt tilpas – ligesom hun formår at gøre for hendes kolleger til daglig. 

Tag dit næste
karriereskridt i dag 

Vil du være med til at udvikle IT-projekter, der gør en forskel for samfundets borgere og virksomheder?

I twoday bliver du en del af en arbejdsplads, der giver dig tid til dét, der tæller. Vi fokuserer på mennesker  - for det, der virkelig betyder noget, er dem, vi er sammen med.