Skip to content

Disse tre teknologitendenser må danske virksomheder ikke overse i 2024 

Debatindlæg bragt på Finans.dk den 23. januar 2024.
Jan 24, 2024 2:01:47 PM Frank Vincens Sørensen
Frank Vincens Sørensen forudser tre tendenser i 2024

AI-revolutionen vil rulle videre med øget kraft, danske virksomheder skal tilpasse deres sikkerhed til en ny virkelighed og green coding vil løfte ESG-indsatser. Det er nogle af de tendenser danske virksomheder står overfor i det nye år. 

 

2023 er overstået, og hvilket år det har været – i hvert fald set med mine teknologibriller. Gennem mange år har AI været noget, der hørte fremtiden til, men i 2023 fik teknologien endelig sit helt store gennembrud. Som min kollega forleden sagde, så oplever vi for første gang nogensinde, at toppen af virksomheder også efterspørger ny teknologi. Det er glædeligt, for der er ingen tvivl om, at teknologi har potentialet til at udbygge og styrke offentlige løsninger og danske virksomheders konkurrencefordel.  

Selvom 2023 var fyldt med nye teknologier, er det måske endnu mere spændende at tage et kig i krystalkuglen og se på fremtidens teknologier og tendenser. Dog ved jeg også, at det altid vil være svært at ramme plet, men sammen med mine kolleger hos twoday er her vores bud på, hvilke teknologier og tendenser danske virksomheder skal holde øje med i 2024. 

AI-bølgen bliver til en tsunami 

Til trods for, at danske virksomheder allerede har fået øjnene op for AI, er det min klare forventning, at selve brugen af AI-løsninger vil stige voldsomt i det nye år. Dels på grund af mulighederne for at øge virksomhedens effektivitet ved automatisering og dermed mulighed for kortere time-to-market, øget kvalitet og reducerede omkostninger. AI-baserede løsninger vil også løbende blive forbedrede og tilbyde mere personaliserede produkter og tjenester. Jeg forventer også en større gennemsigtighed i forhold til, hvor AI-løsningens data kommer fra.  

En anden grund til, at AI-revolutionen vil rulle i danske virksomheder, er Microsofts Copilot-portefølje, der har potentialet til at gøre medarbejdere langt mere effektive, når de benytter de klassiske Office-programmer. Bed f.eks. værktøjet om at lave en PowerPoint-præsentation, og den kunstige intelligens hjælper dig et langt stykke ad vejen.  

Dog vil jeg gerne understrege overfor danske ledere i offentlige og i danske virksomheder, at det er vigtigt, at man undersøger, hvor AI kan gøre en reel forskel, inden man sætter projekter i søen – ellers kan det hurtigt blive dyre lærepenge. Desuden skal virksomheder være opmærksomme på, at deres AI-løsninger overholder både de juridiske og etiske regler. Fremover vil vi nemlig se omfattende AI-lovgivning, hvor EU’s AI-Act fra vil gælde fra starten af 2026. Hvis virksomheder overtræder denne lovgivning, kan det i værste fald koste bøder på op til 35 millioner euro eller 7 pct. af virksomhedens årlige globale omsætning.
  

Hackerne får kamp til stregen  

IT-sikkerhed bliver en fortsat meget vigtig teknologisk disciplin i 2024, som danske virksomheder skal have fokus øget på. Hackernes angrebsmetoder bliver mere sofistikerede og hyppigere, hvorfor danske virksomheder må forberede sig på langt flere angreb.  

Derfor er store virksomheder og organisationer tvunget til at arbejde endnu mere struktureret med IT-sikkerhed – både når systemer skal udvikles og vedligeholdes. Med ny teknologi kommer nye sikkerhedsfunktioner - særligt hvis virksomhedens systemer er i cloud. Dog kræver det, at virksomheden aktivt tager de relevante funktioner i brug. 

Det er også mit bud, at AI i langt højere grad bliver en del af virksomhedens IT-sikkerhed. F.eks. vil Microsofts kommende Security Copilot-løsning kunne forbedre mange organisationers IT-sikkerhed og reaktionsevne, hvis deres systemer er placeret i Azure.    

Ovenstående erstatter dog ikke nødvendigheden af blandt andet at gennemføre risikoanalyser og trusselsmodellering. 

Vi kommer heller ikke uden om, at en stor del af det offentlige - og ikke mindst danske virksomheder - i 2024 skal sikre, at de lever op til den nye NIS2-lovgivning, der træder i kræft til oktober. Ellers kan det koste store bøder. Dermed bør IT-sikkerhed være en af de højeste prioriteter på topledelsens bord.

Teknologi vil løfte virksomhedernes ESG-indsatser  

Sidst, men ikke mindst, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at bæredygtige IT-løsninger vil blive en del af topledelsens agenda. For omverdenen ønsker i stigende grad, at virksomhederne også bidrager til en grøn udvikling, og fra 2025 vil det også være et krav for en lang række danske virksomheder at rapportere om deres ESG-indsatser. Og teknologi kan hjælpe virksomhederne med deres grønne rejse.  

Udover, at danske virksomheder kan blive mere bæredygtige ved at vælge cloudleverandører, der benytter vedvarende energi og vedtage en IT-hardwarestrategi, hvor virksomhederne i større grad opgraderer og reparerer hardware i stedet for at købe nyt, kan virksomheder også blive mere bæredygtige ved at bede deres leverandører om løsninger, der er langt mere bæredygtige end hidtil. Det kan ske ved f.eks. at benytte sig af green coding, hvor man gennem kodning udvikler software og applikationer, der benytter mindre strøm, eller når der er grøn strøm i overskud på markedet, og derved reducerer energiforbruget og virksomhedens CO2-aftryk. 

Teknologi udvikler sig hurtigere end nogensinde før. Og ovenstående tre tendenser er muligvis allerede forældede om et år. Uanset hvad, er jeg dog overbevist om, at teknologi – også i 2024 – fortsat vil være katalysatoren i udviklingen af danske virksomheder og organisationer.   

 

Relaterede artikler