Skip to content

3 nye Power BI features, vi glæder os til

Microsoft afholdt i starten af maj deres Business Applications Summit online konference. Her løftede de sløret for en masse spændende nye features og koncepter på tværs af hele deres Power Platform og D365 produktpalette. Som Business Analytics konsulenthus er vi selvfølgelig ekstra interesserede i nyhederne til Power BI.
May 12, 2020 12:00:00 AM Magnus Tugwell Laursen

Her opsummerer vi de tre nye og kommende features, som vi glæder os allermest til.

1. Deployment Pipelines, Lineage View og Impact Analysis

Enhver, der har arbejdet med en større Power BI installation, har oplevet frustrationer og udfordringer i forbindelse med publicering af indhold. Eksempelvis kan det være vanskeligt at overskue afhængigheder mellem artefakter (datasæt, rapporter, dashboards, osv.) i et arbejdsområde, og hvordan holder man styr på hvilke versioner, der er publiceret til hhv. udvikling, test og produktion?

feature-1-1024x516-1

Deployment Pipelines (se figuren ovenfor) er en ny funktion, der gør det langt nemmere at administrere hele din Power BI installations livscyklus. Du kan udpege tre arbejdsområder som hhv. udvikling, test og produktion, hvorefter du får et overblik over indholdet i hvert af de tre arbejdsområder.

Pipelinen gør det muligt med et enkelt klik at publicere indhold fra udvikling til test samt fra test til produktion. Undervejs bliver du informeret om forskellene mellem miljøerne, og takket være en anden ny funktion, Impact Analysis, er det også muligt at få opsummeret konsekvenserne af en publicering, inden den foretages.

På figuren herunder ses det nye Lineage View, som på grafisk vis illustrerer afhængighederne mellem de forskellige artefakter i et arbejdsområde – fra kilde til dashboard. Herfra er der også mulighed for at sende underretninger til brugerne af et artefakt samt alle afhængige artefakter, f.eks. i tilfælde af nedbrud, eller inden ændringer publiceres.

feature-2-1024x476-1-800x372

Med tiden vil Lineage View blive videreudviklet til at gå dybere og få endnu flere led med i kæden.

2. Integration af 3. partsværktøjer og XMLA read/write

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi her hos Kapacity er glade for Tabular Editor, og det er Microsoft tilsyneladende også. I hvert fald inviterede de sidste år vores helt egen Daniel Otykier til Seattle, WA, hvor han har hjulpet Power BI-produktgruppen med at udvikle en ny feature i Power BI, der muliggør integration med 3. partsværktøjer som DAX Studio, ALM Toolkit og selvfølgelig også Tabular Editor (se billedet herunder).

Feature-3-1024x535-1

Når denne feature frigives senere i år, bliver der mulighed for, at alle kan anvende Tabular Editor som supplement til Power BI Desktop til udvikling og finpudsning af den tabulare model, der befinder sig under motorhjelmen i Power BI.

Ikke nok med at Tabular Editor gør det langt mere effektivt at arbejde på store modeller med mange measures, så låser værktøjet også op for nye Analysis Services Engine features, som hidtil ikke har været mulige at anvende i Power BI Desktop: Calculation Groups, Metadata Translations samt Perspektiver er nogle af disse features, som Power BI-udviklere længe har måttet undvære.

Hvis du anvender Power BI Premium eller dedikeret kapacitet, kan du allerede i dag anvende Tabular Editor til at bearbejde din datamodel, takket være XMLA read/write endpointet.

3. Sammensatte modeller

Så nåede vi til den. Den helt store offentliggørelse i år, og mange år frem. Den hellige gral indenfor Business Analytics, intet mindre!

Sammensatte modeller gør det nu muligt at oprette en live forbindelse fra Power BI til et Azure Analysis Services eller Power BI Datasæt og derudover importere yderligere data og/eller inkludere flere live forbindelser i samme Power BI model!

Den lader vi lige stå et øjeblik. Forestil dig mulighederne: IT-afdelingens centrale kube indeholder måske 90% af de data, du har brug for i det daglige, og hvis man bare liiiiiiige kunne få de her budgettal fra Excel med ind i modellen, så ville alt være fryd og gammen. Men IT siger nej, da tallene i dit Excel-ark ikke er interessante for den brede del af forretningen.

Dette er første gang et rapporteringsværktøj nogensinde giver brugeren mulighed for at kombinere én eller flere semantiske datamodeller med andre datakilder efter behov – samtidig med at forretningslogik, sikkerhed, osv. i den originale datamodel bevares fuldstændig intakt.

Det lyder næsten som sort magi, og det har potentiale til fuldstændig at forandre den måde, vi tænker Business Analytics på i større organisationer. En vaskeægte killer feature!

Feature-4-1024x548-1

Spændende fremtid

Ovenstående nyheder er blot nogle få hovedpunkter fra Power Platformens roadmap, som Microsoft nu er ved at levere. Selvom Power BI, som vi kender det i dag, stadig er et ret ungt produkt, synes vi efterhånden, at visionen i sig selv – samt Microsofts evne til at eksekvere – er solid, og vi er således ikke i tvivl om, hvilken platform vi helst vil bygge fremtidens Business Analytics-løsninger på.

Vil du vide mere om disse og andre nyheder som blev præsenteret på MBAS, så læs videre på Microsofts egen blog.

Relaterede artikler